Van blooper tot #Perfectpic

Onlangs hadden Riet en ik een fotoshoot voor Expeditie O. Een voormiddag in de lens kijken en hopen op de perfecte foto’s voor onze website.

Gisteren kregen we de ‘previews’ in onze mailbox. Tijd om uit de meer dan 400 shots het juiste beeldmateriaal te vinden. Je gaat aan je laptop zitten en zet je meest kritische blik op. Alles moet perfect zijn: onze gelaatsuitdrukking, onze houding, het doel van de foto… Bovendien moet het totaal de perfecte weergave zijn van wie we zijn, wat Expeditie ‘O’ doet: Je als ondernemer tastbare tools aanreiken om nog succesvoller te zijn.

Het deed me even reflecteren over het ‘ondernemen an-sich’. Zijn we ook niet te kritisch geworden? Zijn we collectief vergeten dat het een pad is met vallen en opstaan? Of is onze hedendaagse maatschappij vergeten dat je eerst 20 gekke bekken trekt, een bepaalde filter kiest en pas na al deze handelingen de #perfectpic online plaatst?

De kranten staan dagelijks vol met artikels: ‘België is risicoavers als het over ondernemen gaat’.

Nochtans komen wij elke dag opnieuw in contact met ondernemers vol passie, gedreven door de overtuiging dat ze het verschil kunnen maken. Ondernemers met vragen, ondernemers die willen springen, ondernemers die met een vastberadenheid op zoek gaan naar tools en antwoorden om succesvol te zijn, worden of blijven.

Ondernemen is inderdaad elke dag opnieuw met een glimlach voor de lens staan. Ondernemen is gekke bekken trekken, ondernemen is de meerwaarde inzien van ‘bloopers’. En laten we hier allemaal even bij stil staan. Want ook al is het leuk om een mooie foto te posten, het zijn de bloopers die je aan het lachen brengen, die je herinneringen geven en die je stappen doen zetten in de goede richting.

Dit wil ik jullie even meegeven, aan alle ondernemers die soms met de handen in het haar zitten: kijk even terug naar je ‘bloopers’, naar het traject dat je reeds hebt afgelegd. De #perfectpic is niet deze op je website of in je magazine, maar de 20 ‘bloopers’ onderaan je lade. Want het is door te leren dat we elke dag groeien.

Nele Roels,

Co-founder Expeditie O

Recent Posts